sunnuntai 10. toukokuuta 2015

Äitienpäivä





Tänään vietetään Äitienpäivää Suomessa. Äitienpäivä on useissa eri maissa vietettävä juhlapäivä, jonka ajankohta vaihtelee. Suomessa päivän vietto on vakiintunut toukokuun toiseksi sunnuntaiksi, vuodesta 1927 alkaen. Ensimmäisen kerran Äitienpäivää vietettiin Suomessa vuonna 1918 ja vuodesta 1947 siitä tuli virallinen liputuspäivä.
Tämän juhlapäivän vietto on saanut alkunsa Yhdysvalloista, jossa sitä vietettiin jo vuonna 1906. Vuodesta 1914 siitä tuli Yhdysvalloissa kansallinen juhlapäivä.
 
Äitienpäivän perinteisiin meillä on liittynyt, ei pelkästään liputus, vaan myös tasavallan presidentin myöntämät äitienpäivänkunniamerkit ansioituneille äideille. Lisäksi maassa vietetään useita äitienpäiväjuhlia eri paikkakunnilla.

Perinteisiin liittyvät myös erityisesti perhepiirissä tapahtuvat juhlallisuudet, sillä Äitienpäivä on nimenomaa perhejuhla.
Äitienpäivänä on monissa perheissä ollut tapana, että äiti saa aamiaisen vuoteeseen ja samalla perheen pienimmät antavat koulussa tai kotona tehtyjä äitienpäiväkortteja, äitienpäivärunoja tai muita piirustuksia.

Usein äidit viedään nykyään myös juhlalounaalle ravintolaan.
Perinteisiin on kuulunut myös valkovuokkojen poiminta äideille.

Yllä olevan kuvan myötä, joka esittää juuri valkovuokkoja (Anemone nemorosa),
näitä kevään ensimmäisiä kukkijoita luonnossa,  keväistä ja aurinkoista Äitienpäivää sekä

Onnittelut Äideille.


Lue Äitienpäivästä lisää lähde- ja lisätietojen kautta.


Lähde- ja lisätietoja: Luettu 10.5.2015.
Wikipedia, Vapaa tietosankirja, Äitienpäivä.
YLE Oppiminen, Juhlapäivät, Äitienpäivä.

Kuvattu Vantaan Korsossa toukokuussa 2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti